Keuze type spiraal
Allereerst maak je een keuze voor een type spiraal. Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Het is dus goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kan ik een recept voor een hormoonvrij spiraaltje (T-Safe, Ballerine, Multi-Safe short) of een hormoonhoudend spiraaltje (Mirena, Kyleena) voorschrijven. Gaat je voorkeur uit naar een ander merk spiraal of heb je een ander spiraal via je huisarts gekregen? Geen probleem, ik plaats hem graag voor je! Op deze website vertel ik meer over de meest gangbare spiralen. Vind je de keuze voor het juiste spiraaltje lastig? Ik help je graag met je afwegingen.
Gemakkelijke levering
Het spiraaltje kan bij de praktijk besteld worden via een online apotheek. Vlak voor de spiraalplaatsing wordt het spiraaltje dan geleverd aan de praktijk, wel zo gemakkelijk!
Afspraak
De afspraak zelf duurt ongeveer 15 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaats ik het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. Dit alles doe ik met veel beleid, waarbij je zelf het tempo aangeeft. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus je kunt overwegen ongeveer een uur van tevoren twee ibuprofen of Aleve Feminax in te nemen. Het is belangrijk om vóór de plaatsing van een spiraaltje een zwangerschap of SOA uit te sluiten. Twijfel je? Doe een test. Ben je recent bevallen? Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Nog nooit bevallen
Indien je nog nooit bevallen bent plaats ik het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Maak je vooral niet teveel zorgen om de plaatsing zelf. We gaan dit samen rustig proberen en ik ga nooit jouw grenzen over.
Contra-indicaties
Soms is er sprake van (een) contra-indicatie(s) (tegenaanwijzing) waardoor het plaatsen van een hormoonspiraal af te raden of zelfs niet mogelijk is. Wanneer er bij jou sprake is van één van de volgende medische aandoeningen neem je contact met me op:
- Hoge bloeddruk
- Trombose, longembolie en/of hart- en vaatziekten
- Hormoongevoelige tumoren; baarmoederhalskanker of borstkanker
- Leverfunctiestoornissen of levertumor
- Migraine met aura
- Infecties aan geslachtsorganen of onderbuik
- Vleesbomen (myomen)
- Ziekte van Wilson
Risico’s
De voornaamste risico’s hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, namelijk perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam. Deze risico’s zijn echter uiterst zeldzaam.
Zijn er andere medische bijzonderheden of twijfel je? Neem gerust contact op. Ik denk graag met je mee.