Hormoonhoudende spiralen

Werking
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af. Dit zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; hierdoor verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Soorten
Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte en de hoeveelheid hormonen: de Kyleena is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Bijwerkingen
Bijwerkingen die bij een hormoonhoudend spiraaltje het meest vaak kunnen voorkomen zijn toe- of afname van het bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast kunnen er ook klachten als hoofdpijn, buikpijn en rugpijn voorkomen, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

Bij een Mirena of Kyleena is het belangrijk om na de plaatsing nog 7 dagen aanvullende anticonceptie te gebruiken.

Contra-indicaties
Soms is er sprake van (een) contra-indicatie(s) (tegenaanwijzing), waardoor het plaatsen van een hormoonspiraal af te raden, of zelfs niet mogelijkis. Raadpleeg hier de bijsluiter

Twijfel je? Neem dan gerust contact met mij op!

Kosten
Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer € 150,-.
De kosten van het plaatsen en het verwijderen van een spiraaltje door een verloskundige worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.