Hormoonvrije spiralen

Werking
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptiemethode. Het spiraal geeft geleidelijk een beetje koper af waardoor de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen verlamt raken en inactief worden. Hierdoor kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Soorten

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar en als enige spiraal geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het T-Safe spiraaltje is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland en geniet de voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap ten opzichten van andere koperhoudende spiralen.

Het Ballerine koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit nieuwe spiraaltje bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm met een diameter van slechts 15 mm. Momenteel is er onrust rondom de betrouwbaarheid van de Ballerine. Tot er meer zekerheid is heb ik besloten dit spiraaltje niet meer te plaatsen. Het T-Safe spiraal is een goed alternatief en bewezen betrouwbaar.

Het Multi-Safe short koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit spiraaltje is vanwege de kleine afmeting geschikt voor de kleinere baarmoeder. Dit is iets wat ik bemerk bij het voorstadium van de plaatsing en op dat moment met je zal bespreken. 

Bijwerkingen
Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies blijvend iets toenemen. Raadpleeg de websites T-safe en Multi-Safe short voor een overzicht van de bijwerkingen.

Morning-after spiraaltje
Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after methode. als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Contra-indicaties
Soms is er sprake van (een) contra-indicatie(s) (tegenaanwijzing), waardoor het plaatsen van een koperspiraal te raden, of zelfs niet mogelijk is. Raadpleeg hier de bijsluiter en neem contact op bij twijfel.

Kosten
Het T-Safe spiraaltje kost € 69,- en de Multi-Safe short € 52,-.
De kosten van het plaatsen en het verwijderen van een spiraaltje door een verloskundige worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.