Na de plaatsing

De volgende adviezen gelden de eerste dagen na de plaatsing:
De eerste dag na plaatsing raad ik geslachtsgemeenschap af. Daarnaast adviseer ik om geen tampons of menstruatiecup te gebruiken tijdens de eerste dagen na plaatsing. Tijdens de eerste menstruatie wordt het gebruik van een menstruatiecup afgeraden. Als je hierna een menstruatiecup wil gebruiken, let er dan op dat het vacuüm verbroken wordt, voordat je de cup verwijdert.
Na het plaatsten kan je de eerste dagen wat last hebben van bloedverlies en/of krampen. Bij deze klachten mag je 2 x 500 mg paracetamol of Ibuprofen 1x 400 mg innemen. Geef je borstvoeding? Dan heeft paracetamol de voorkeur.

Wanneer werkt het spiraal als anticonceptie?
Koperspiralen beschermen direct na plaatsing tegen zwangerschap.
De hormoonspiralen Mirena en Kyleena zijn 7 dagen na plaatsing een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Vanaf dit moment kun je weer onbeschermd vrijen. Is de spiraal binnen 7 dagen na de eerste dag van de menstruatie geplaatst, dan is deze direct betrouwbaar.

Welke klachten kunnen voorkomen?
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurende pijn in de onderbuik krijgt. Sommigen vrouwen ervaren de pijn meer in hun rug of bovenbenen. Deze pijnen zijn meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. De eerste 3-6 maanden moet je lichaam wennen aan het spiraaltje. Je kunt klachten ervaren als onregelmatig bloedverlies (spotting), heviger bloedverlies, meer vaginale afscheiding en lichte buikpijn of krampen. Na deze periode is je lichaam gewend aan de spiraal en nemen deze klachten af. Kijk voor de specifieke bijwerkingen van de verschillende spiralen op de websites:
T-Safe,Ballerine, Multi-Safe short, Mirena en Kyleena

Wanneer contact?
Indien je na het plaatsen van de spiraal een of meer van onderstaande klachten ondervindt, neem dan contact met mij op:

  • Bij koorts (temperatuur boven de 38,5°C) in de eerste 2 weken na de plaatsing, vooral in combinatie met buikpijn en veranderde afscheiding (stinkend of kleurverandering).
  • Bij hevig bloedverlies met stolsels en duizelingen.
  • Bij buikpijn die niet afneemt met goede pijnstilling (2 x 500 mg paracetamol elke 4-6 uur).
  • Als de spiraal door krampen in de eerste 6 weken eruit komt.
  • Als je het gevoel hebt dat je de spiraal zelf voelt.
  • Bij aanhoudende klachten die ontstaan zijn na het plaatsen van de spiraal.

Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Nacontrole 6 weken na plaatsing
Als je wilt weten of de spiraal goed zit raad ik je aan een echo te laten maken. Deze echo is vaginaal zodat de echoscopie het spiraaltje goed in beeld kan krijgen. Deze afspraak kan je via de assistente inplannen bij echocentrum de Schoot. Het kan zijn dat je verzekeraar deze echo niet vergoedt. De kosten zijn 35€. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken op de praktijk, welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Dan wordt er inwendig gevoeld of de draadjes voelbaar zijn en de spiraal dus goed zit. Een echo geeft hierover wel meer zekerheid.

Zelfcontrole
Daarna kan je ook zelf controleren of de spiraal goed zit. De zelfcontrole gaat als volgt: breng een of twee vingers diep in je vagina en zoek eerst de baarmoedermond (deze voelt vaak stug aan, zoals het puntje van je neus). Langs de baarmoedermond kan je met een draaiende beweging een dun draadje van de spiraal onder je vinger voelen. Op dat ogenblik weet je dat het spiraaltje goed zit. Het spiraaltje zelf mag niet te voelen zijn bij de zelfcontrole. Voel je geen draadjes meer of zijn ze heel kort of juist lang geworden? Dan zit de spiraal misschien niet meer goed. Maak in deze gevallen een afspraak bij mij. Let op: trek niet aan de touwtjes!

Spiraal verwijderen
Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen of vervangen, dan kun je ook bij mij terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.